Günümüzde kadınlar nasıl görünmek istediklerine kendileri karar veriyorlar. Sağlıklı yaşam, doğru beslenme ve spor sayesinde vücutlarını büyük ölçüde kendileri şekillendiriyor. Meme yapısının şekillendirmesi ise biz plastik cerrahlara düşüyor. Meme büyütme ameliyatlarında "eğer kadın isterse" diyerek başlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hiçbir kadın başkasının istediği gibi görünmek zorunda değil. Eğer kendisi küçük olan boyutlarını hayalindeki hale getirmek istiyorsa ben yardım etmeye hazırım.
Çok uzun yıllardır meme büyütme ameliyatlarında bütün giriş noktalarını ve protez yerleştirme seviyelerini kullanarak ameliyatlar yapıyorum.
"Meme büyütme ameliyatlarında ne seçenekler var?"
"Hepsinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?" kendimce özetlemeye çalışacağım.
Bir, protez boyutun seçilmesini ben şansa bırakmaktan hoşlanmıyorum. Hastayı muayenede rahat ettirmek için ten rengi bir tayt giydiririm. Muayenehanede sahip olduğum deneme protez seti ile bu taytın içine farklı protez boyutlarının sonuçlarını bize gösterecek, simüle edecek parçaları yerleştiririz. Hasta sağa sola döner, üzerinde canlı olarak görür. İsterse üzerine başka kıyafetler giyer ve gün içinde nasıl olacağına karar verir. Bu denemeyi istersek başka gün tekrarlar, kararımızın sağlamasını yaparız. Seçtiğimiz hayalimizdeki boyutun meme yapısına uygun olduğunu anlamak için matematiksel ölçüleri alıp hacim hesaplaması yaparım. Böylece ne istediğimizi 1-2 milim farkla ameliyattan Çok önce belirlemiş oluruz. Bilgisayar simülasyonları bana çok daha soğuk geliyor o yüzden kullanmıyorum. Meme bence insanın kendi üzerinde görmesi hissetmesi gereken bir organdır.
İkinci aşama meme protezini nereden yerleştireceğimize karar vermektir. 3 yöntemi vardır; koltuk altı, meme altı ve meme başı. Her iki yöntemde de uzun yıllardır ameliyatlar yapıyorum ve rahatım. Hasta ile ne istediğimize beraber karar veriyoruz. Koltuk altı kesinin on yılı aşkındır uygulayıcısıyım. Koltuk altında var olan katlantıdan girdiğimiz için ve koltuk altı derisi çok ince olduğu için burada neredeyse hiç iz kalmaz. Ayrıca bu bölge dikkati çekmeyen bir bölgedir. Koltuk altından yalnız içi silikon dolu protezler koyuyorum. Bence mutluluk katsayısı en yüksek olan giriş yeri burasıdır. Koltuk altı kesisi meme altı kesesi ile aynı derecede ağrır. Nasıl genel cerrahlar eskiden safra kesesine karında büyük kesirlerle ameliyat ediyorlardı, şimdi kamera ile küçük deliklere geçtiler. Bu sayede gövde önündeki büyük izleri engellediler. Aynı mantık ve felsefe ile koltuk altı meme büyütme ameliyatı yapıyorum. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bazı cerrahlar tarafından güvenle uygulanıyor. Bu sayede hasta kolunu kaldırdığı özel anlarda meme altında iz oluşmuyor. Koltuk altından meme büyütme ameliyatının en büyük dezavantajı çok az hekim tarafından yapılması ve bu ameliyatı yapmayanlar tarafından korku ile karşılanmasıdır. Hiçbir hekim bir yöntemi tercih etmek zorunda değildir. Bir hekimin tercih etmemesi koltuk altından meme büyütmenin bilimselliğini azaltmaz. Ben bu konuyu büyütmeden seçimi hastaya bırakmayı tercih ederim.
Koltuk altından meme büyütme yapınca protez deri kesisinden daha uzaktır ve hasta daha hızlı denize girebilir suya maruz kalabilir. Koltuk altından protez koyunca protezi ameliyat sırasında istediğimiz yere kadar indirir ya da yukarı tekrar alabiliriz. Bu da bana meme şeklini belirlemede avantaj sağlar. Koltuk altında diren de koltuk altından çıkarıldığı için ayrıca memede diren noktasının izi de kalmaz. Koltuk altından dual plan kas altı ve subfasyal ameliyat yapabilirim. Yuvarlak ya da damla şeklinde içi silikon dolu genelde üzeri pürtüklü bazen düz yüzeyli protezler kullanırım.
Meme altından kesik yöntemi benim için ikinci alternatiftir. Dünyada en çok kullanılan yöntemdir. Memenin tam katlantısına gelecek şekilde açılan kesiyle dual plan kas altı ya da subfasyal kas zarı altı alan hazırlanır.
Meme başı kesiden girilerek yapılan ameliyat benim için üçüncü seçenektir. Avantajları en küçük bikinide bile izin görünmemesidir. Dezavantajları ameliyat izinin memenin en önemli noktası olan meme başında kalması, meme başı uyuşukluk riskinin biraz artması, süt kanallarının bir kısmının kesilmesi ve protez etrafındaki sertlik riskinin biraz artmasıdır. Özellikle oyuncularında meme başı kesisini tercih ediyoruz. Meme başından protez koymak için meme başı bölgesinin büyük olması gerekir. Benim kullandığım iki tip meme protezi var; bir tanesi damla olarak tarif edilen anatomik protezler, ikincisi ise yuvarlak protezlerdir. Tüm dünyada yuvarlak protezlerin kullanımı daha çok arttığı için yuvarlak protezlerin dekolte bölgesinde daha dolgun göründüğü için ben de son 5 yılda giderek daha fazla sayıda yuvarlak protez koyuyorum. Büyük çoğunlukla micro textured yani küçük tırtıklı olarak tarif edilen protezleri kullanmayı tercih ediyorum bazı durumlarda hasta ile konuşarak üzeri düz protezlerde tercih edebiliriz. Her iki protezinde bence ameliyatta konulmasında teknik olarak hiçbir farklılık yoktur.
Bence şekli belirleyen en önemli tercih protezin üzerine mi yoksa altında mı konacağıdır.
Genel olarak ince hastalarda dual plan kas altı ameliyat yöntemini tercih ediyorum. Bu sayede çok uzun yıllar dekolte doğal, dolgun ve sağlıklı görünüyor. Meme dokusu kalın hastalarda kasın üzerine kas zarının altına yani subfasyal yöntemi tercih ediyorum. Subfasyal yöntemin en önemli avantajı ilk 1 haftada az ağrı yapmasıdır. Eğer hasta gündelik hayatına çok hızlı dönmek zorunda ise belirgin miktarda meme dokusu varsa subfasyal yöntemi tercih edebiliriz. Subfasyal yöntemin uzun dönemde sonuçları bence dekolte bölgesinde biraz daha belirgin protez şekli oluşturmasıdır. Bunu da hasta üzerinde karar verip kendisi ile ayrıntılı şekilde tartışırım.
Meme protezleri ile ilgili artık bir firma tercihim yok. Çok farklı fiyat ve özellikte protezler var. Hasta ile konuşarak hepsini kullanıyorum. Burada kendi bildiğim bütün önemli noktaları hastayı anlatmaya çalışıyorum, beraber karar veriyoruz.
Dual plan kas altı yönteminin bence en önemli avantajı uzun dönemde sağlıklı doğal görünümlü meme şeklini ve dekolteyi sağlamaktır. Özellikle meme dokusu yukarıda, ince olan hastalarda dekoltenin taş gibi yapay görüntüsünde oluşmaması için dual plan kas altı yöntemini tercih ederim. Meme dokusu çok ince hastalarda, hasta subfasyal yöntemi istiyorsa anatomik protezlerin daha doğru bir seçenek olduğuna inanıyorum. Dual plan kas altı ameliyatın en önemli dezavantajı ilk 1 haftada ağrı yapmasıdır. Interkostal sinir bloğu anestezi yöntemini tüm hastalarda kendim uyguluyorum. Bu sayede ilk gün ağrı çok az oluyor. Yine de bir hafta ağrı olduğunu gözlemliyoruz.
Tüm meme büyütme ameliyatlarında hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme sonucunun en güzel hale gelmesini sağlayan şey cerrahın ince hassas bir teknik uygulamasıdır. Hastalar nedense bir tekniğin ismine, protezin markasına, boyutuna kapılırlar da plastik cerrahın o tekniği hangi incelikte yapacağını düşünmezler. Dünyanın her yerinde tüm yöntem ve farklı protezlerle harika sonuçlar alan plastik cerrahlara rastladım. Çoğumuzun ortak düşüncesi dokuya en saygılı meme büyütme cerrahisinin en iyi sonuçları sağladığı yönünde oldu.
Bu yüzden hastanın kendi plastik cerrahi ile kurduğu güven ilişkisinin müthiş önemli olduğuna inanıyorum.
Dr. Volkan Tayfur Burcu Esmersoy ile Haftasonu programında Meme Büyütme ile ilgili merak edilen soruları cevaplıyor.
Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Volkan Tayfur, Burcu Esmersoy'un sunduğu Burcu ile Haftasonu programında 'Meme Estetiğinde Son Gelişmeler' konusu ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Ankara Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Volkan Tayfur'un meme büyütme ameliyatı riskleri konusunda bilgilendirici videosunu izleyebilir ve meme büyütme ameliyatları ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ankara göğüs estetiği alanında uzman Dr. Volkan Tayfur'un meme büyütme ameliyatına karar verme süreci ile ilgili bilgilendirici videomuzu izleyebilir ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.